Znamenitosti

U poslednjih 15 godina sve više se ulaže u turizam i kulturu u Istočnoj Srbiji i Braničevskom okrugu, što je dovelo do drastičnog povećanja kako domaćih tako i stranih turista u našem kraju.

Srebrno jezero predstavlja centralnu lokaciju u Istočnoj Srbiji za koju se svi turisti odlučuju da izaberu kao mesto za prenoćište ali Srebrno jezero nije jedino mesto koje turisti žele da obiđu. Poslednjih godina nakon velikih renoviranja sve veće guzve su na Golubačkoj i Ramskoj tvrđavi ali i u manastiru Tumane. Čak sve više turističkih agencija organizuje jednodnevne izlete do ovih kulturno istorijskih znamenitosti jer se nalaze na svega 120km od Beograda, oko 200km od Novog Sada i na oko 230km od Niša što predstavlja veliku prednost ovom kraju.

U nastavku teksta navešćemo Vam najpopularnija mesta za obilazak i izlete ukoliko želite da ih posetite.

MANASTIR TUMANE

Manastir Tumane je pravoslavni manastir Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve i nalazi se na 12km od Golupca. Manastir je podigao Miloš Obilić u čast Zosima Sinajita 1572.godine.

Manastir do skoro nije bio toliko posećen kao sada, poslednjih godina je odrađeno veliko renoviranje i rekonstrukcija samog manastira i pratećih objekata a izgrađen je i mini zoološki vrt.

Ukoliko ste u blizini preporučujemo Vam da posetite “Srpski Ostrog”.


GOLUBAČKA TVRĐAVA

Golubačka tvrđava ili Golubački grad je srednjovekovni spomenik kulture, nalazi se u nacionalnom parku Đerdap na 4km od grada Golupca. Smeštena je na visokim liticama na samom ulasku u Đerdapsku klisuru.

Tvrđava je 2019.godine potpuno rekonstruisana i renovirana, izgrađeni su dodatni objekti oko tvrđave ali na samoj tvrđavi, ali su i zidine potpuno rekonstruisane i sada potpuno bezbedne za obilazak. Obilazak se naplaćuje od 600din do 1200din u zavisnosti od zone koju želite obići.

Ukoliko ste planirali obilazak manastira Tumane, svakako preporučujemo da produžite i do tvrđave.


RAMSKA TVRĐAVA

 

Na suprotnom kraju Braničevskog okruga, takođe na Dunavu nalazi se manja Ramska tvrđava, udaljena oko 20km od Srebrnog jezera.

 

I ova tvrđava je 2019. godine rekonstruisana i pripremljena za obilazak. Zidine su sada potpuno rekonstruisane i bezbedne za obilazak a sada je tvrđava i osvetljena tako da je moguć i obilazak tokom večernih časova. Obilazak se naplaćuje 300din za odrasle i 200din za decu.

 

Ramska tvrđava se nalazi na suprotnom kraju u odnosu na Golubačku tvrđavu, manastir Tumane i Lepenski vir ali ukoliko imate vremena svakako preporučujemo da je obiđete.


LEPENSKI VIR

Lepenski Vir je jedno od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta koje je otkriveno 1965 godine. Smešteno je na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri. Ovaj lokalitet, koji je ime dobio po dunavskom viru, bio je sedište jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije.

 

Ukoliko ste planirali obilazak manastiru Tumane i Golubačkoj tvrđavi, a imate viška vremena preporuka je da produžite i do Lepenskog vira koji je udaljen oko 40km od Golupca.

VIMINACIJUM

Arheološki park Viminacijum zvanično je otvoren 5. oktobra 2006. godine. Tada su i voda i struja dovedeni do objekata na lokalitetu, obezbeđena je dvadesetčetvoročasovna čuvarska služba (12 čuvara), a uveden je i dvadesetčetvoročasovni video nadzor. Na Viminacijumu je zaposleno 20 mladih ljudi iz okolnih mesta.

 

Arheološki park raspolaže sa tavernom u kojoj se posetioci mogu okrepiti tokom posete lokalitetu, suvenirnicu sa velikim izborom suvenira / knjiga / edukativnih igara i sedam objekata koji su pokriveni i otvoreni za posetioce.

 

Viminacijum je udaljen oko 36km od Srebrnog jezera.


2 Gosta

15 m²

Od 1200 RSD

2 Gosta

15 m²

Od 1200 RSD

3 Gosta

15 m²

Od 1000 RSD

3 Gosta

15 m²

Od 1000 RSD

3 Gosta

15 m²

Od 1000 RSD

3 Gosta

15 m²

Od 1000 RSD

3 Gosta

15 m²

Od 1000 RSD

3 Gosta

15 m²

Od 1000 RSD